Helaas gaan wij de webshop van Hond en kat gezond gaat sluiten... Ik wil alle klanten hartelijk bedanken voor het vertrouwen. Wij gaan verder met Natural Health & Beauty via www.nhbclaudia.com

Anifit Nederland » Blog » Beestjes

Beestjes

Gepubliceerd op 10 maart 2019 om 00:53

Beestjes ….

 

Het wordt weer warmer en dan zijn ze er weer in grote getale... Teken!

Je kent het vast wel , ga je lekker met je hond wandelen en als je terug komt zie je van die kleine beestjes over je hond wandelen. Teken, kleine bloedzuigertjes, op zoek naar een plekje om zich vast te zuigen en zich te goed te doen aan het bloed van hun gastheer. Ik krijg al de kriebels nu ik er over schrijf, brrrr. Waarschijnlijk heb jij straks ook overal jeuk als je dit artikel hebt gelezen :D .

 

Wat zijn teken nu precies ?

 

Teken zijn geleedpotige en behoren toe tot de spinachtige.

Teken ondergaan 4 levensstadia:

 

 1. ei

 2. larve

 3. nimf

 4. volwassen teek

Van links naar rechts de larve, nimf, mannetje en het vrouwtje van de schapenteek (foto: Fedor Gassner)

Van links naar rechts de larve, nimf, mannetje en het vrouwtje van de schapenteek (foto: Fedor Gassner)

Op deze foto zijn de 4 stadia heel mooi te zien, en kun je zien hoe klein een teek is.

Opvallend is dat larve van de teek maar 3 paar poten heeft en de nimf en volwassen teek 4 paar poten heeft.

De gehele levenscyclus van een teek is ongeveer 2 jaar.

Volwassen teken zijn ongeveer 3-5 mm groot maar een volgezogen vrouwtjes teek kan wel een centimeter groot zijn. Een vrouwtjes teek kan wel tot 100 keer haar eigen gewicht aan bloed drinken. Ze drinkt ongeveer een week, daarna legt ze haar eitjes, dit kunnen er wel 1000 – 2000 zijn en gaat ze dood.

 

Hoe voed een teek zich ?

 

Teken klimmen omhoog langs grassen, struiken en planten en wachten daar tot er een gastheer voorbij komt waar ze op kunnen klimmen. Teken springen niet en laten zich ook niet uit bomen vallen zoals veel mensen denken.

Vervolgens zoeken ze een geschikte plek om te kunnen bijten, bijvoorbeeld bij de oren, staart , oksels en liezen.

In het speeksel van de teek zit een verdovende en een bloedverdunnende stof , een dier zal dus niet merken dat het gebeten is. De teek kan dan enkele dagen tot een week blijven zitten.

 

Waar leven teken ?

 

Teken bevinden zich in bossen, duinen en tuinen en houden van een vochtige omgeving.

Ze bevinden zich op grassen, struiken en kreupelhout. Teken zitten meestal niet hoger dan een meter boven de grond. De volwassen teken zitten hoger dan de larven en nimfen omdat deze een grotere gastheer nodig hebben.

Ziektes die door teken kunnen worden overgebracht :

 

   • Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een besmetting met de borrelia bacterie .

Verschijnselen :

 

De meestvoorkomende is gewrichtsontsteking, wat zich uit in pijn aan de gewrichten en kreupelheid.

Andere symptomen zijn : koorts, vermindering van de eetlust, sloomheid , uitdroging, gezwollen lymfeklieren en aantasting van de nieren.

 

   • Babesia

Deze parasiet komt vooral voor in Zuid-Europa maar is ook al in Nederland gevonden.

Deze parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen en maakt deze kapot. Dit is levensbedreigend maar kan door vroeg ingrijpen vaak nog genezen worden.

Symptomen zijn : lusteloosheid , niet eten, koorts, bleekgelige slijmvliezen en donkere tot koffiebruinkleurige urine.

 

   • Ehrlichia

Deze bacterie komt vooral veel in Zuid-Europa voor. Hij nestelt zich in verschillende bloedcellen en maakt deze van binnenuit kapot. Het dier wordt door vermindering van witte bloedcellen gevoeliger voor infecties.

Andere symptomen zijn : koorts, niet eten , rillen, sloomheid, oogontstekingen , neusbloedingen , kreupelheid, zenuwverschijnselen en bloedarmoede.

Bij niet behandelen heeft deze ziekte vaak een dodelijke afloop. Ben je er op tijd bij is het goed te behandelen met een antibioticakuur

 

Wat kun je doen tegen teken?

 

Zoals je hierboven kunt zien is het heel belangrijk om je huisdier te beschermen tegen teken.

Er zijn tal van chemische middeltjes die je hond wekenlang bescherming biedt tegen teken. Maar deze giftige stoffen landen ook in het lichaam van je hond en tasten daar het immuunsysteem aan.

 

Dankzij "Ani-Zeck" biedt Anifit nu een natuurlijke manier om te beschermen tegen teken die bij correct gebruik het voorkomen van teken volledig voorkomt of ten minste aanzienlijk vermindert. Het is nog steeds belangrijk om je huisdier dagelijks te controleren na een wandeling door de natuur, maar deze behandeling zorgt ervoor dat uw geliefde viervoetige vriend de mogelijk onaangename bijwerkingen van vergif bespaard blijft.

 

"Ani- Zeck" bevat alleen natuurlijke vetten en essentiële oliën en is vrij van chemische en natuurlijke toxines. Het inspuiten van uw hond met Ani-Zeck voorkomt / vermindert de kans op een tekenbesmetting, zelfs in gebieden waar ze zeer veel voorkomen.

 

De hond moet vóór de wandeling worden ingespoten met Ani-Zeck.

Als de hond de hele dag buiten is, moet hij tussen de twee en drie keer per dag worden gesprayd afhankelijk van de prevalentie van teken. Als alternatief kan Ani-Zeck met een pipet op de vacht worden aangebracht.

 

Ook katten kunnen Ani-Zeck gebruiken maar voor korte tijd. Maar omdat katten zichzelf veel wassen kunnen ze over een aantal weken teveel van het product binnen krijgen.

 

Ingrediënten van Ani-Zeck:

Ethanol, glycerol, combinatie van essentiële oliën (waaronder eucalyptus, melisse, kruidnagel, ceder en kokosolie)

 

Kijk na iedere wandeling je hond goed na en verwijder direct de teek als je hem ziet. Verwijder een teek altijd binnen 24 uur ! 

 

Hoe verwijder je een teek:

 

Er zijn speciale tekenkaarten en pincetten verkrijgbaar waarmee je de teek uit de huid kunt trekken.

Gebruik van tevoren geen ontsmettingsmiddel maar ontsmet pas na het verwijderen van de teek.

Gebruik een alcohol, hitte, zeep, olie of andere middelen om te proberen de teek te verwijderen, hierdoor kan het zijn dat de teek zijn maaginhoud dumpt inclusief de schadelijke bacteriën. En dat willen we uiteraard niet.

 

Conclusie :

 

 • in spuiten met Ani-Zeck voor de wandeling

 • kijk je hond direct na na de wandeling

 • verwijder een eventuele teek binnen 24 met een tekenkaart of pincet

 • Vergeet ook vooral jezelf niet , broekspijpen in je sokken en kijk ook jezelf na na de wandeling. Vooral de haargrens, achter de oren, oksel , lies , knieholte en bilnaad.

  Je kunt uiteraard ook Ani-Zeck zelf gebruiken, aangezien dit een natuurlijk product is. Alleen even uittesten op een stukje huid of je niet allergisch reageert op 1 van de bestanddelen.

 • Vooral niet vergeten van de wandeling te genieten en niet teveel aan al die kriebelende, bloedzuigende horror beestjes te denken.

 

 

 

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.