Helaas gaan wij de webshop van Hond en kat gezond gaat sluiten... Ik wil alle klanten hartelijk bedanken voor het vertrouwen. Wij gaan verder met Natural Health & Beauty via www.nhbclaudia.com

Anifit Nederland » Blog » Vegetarisch voor honden

Vegetarisch voor honden

Gepubliceerd op 31 juli 2019 om 00:19

Vegetarisch voor honden

Vegetarisch voor honden

Kan dat ?Vegetarisch voor honden, kan dat? Natuurlijk kan dat, maar is dat gezond?

Nee!!!!Het is zeker niet gezond om van je hond een vegetariër te maken.

Honden zijn vleeseter, dit kun je zien aan de tanden honden hebben een schaargebit en een vrij korte darm. Planteneters daarentegen hebben maalkiezen en een veel langere darm. Kijk maar eens naar het gebit van je hond en naar het gebit van een koe, je konijn of jezelf . Dat ziet er toch heel anders uit. Het hele spijsverteringsstelsel is anders ingesteld. De vertering van honden begint niet in de mond zoals bij mensen of bijvoorbeeld een koe. Wij moeten eerst ons eten klein malen ( kauwen) zodat de enzymen hun werk kunnen doen en het voedsel voorverteerd wordt. Honden hebben dat enzym niet, hun vertering begint pas in de maag.Honden hebben plantaardig voedsel nodig MAAR het hoofdingrediënt moet vlees zijn.

Dus een maaltijd met een groot gedeelte vlees en een klein gedeelte plantaardig. Ook kunnen honden de dierlijke eiwitten veel beter verteren dan plantaardige eiwitten. Dit betekent dat als je een plantaardig dieet geeft aan je hond dat dit veelal erg bewerkt ( hydrolyseert) is. Nu zijn brokken dat natuurlijk sowieso, maar iedereen die mijn website een beetje heeft gelezen weet dat ik sowieso anti-brok ben. Wat heeft het voor nut om voedsel eerst sterk te moeten bewerken voor je het kunt geven terwijl je ook gewoon goed verteerbare eiwitten kunt geven die niet bewerkt hoeven te worden? Verder moet je bij een plantaardig dieet allerlei vitaminen en mineralen gaan toevoegen en die zijn meestal synthetisch dus ook weer slechter op te nemen door de hond.

Geef jij voor langere tijd een vegetarisch menu aan je hond zullen er uiteindelijk tekorten ontstaan en kan je hond dus gezondheidsproblemen gaan krijgen. Wil je vegetarisch huisdier schaf dan een konijntje ( vindt ik persoonlijk zielig) of een kanariepiet ( ook zielig )aan.De meeste mensen die hun hond een vegetarische voeding willen geven zijn zelf ook meestal vegetarisch. Zij zijn vegetarisch of vegan omdat ze gek zijn op dieren en daarom geen dieren en/of dierlijke producten willen eten. Super dat je zo een dierenvriend bent en niet mee wilt doen aan al dat dierenleed.

Maar geef jij je hond een vegetarisch dieet dan vraag ik me toch echt af wat voor dierenvriend je dan bent. Is het diervriendelijk om een dier een ander dieet te geven dan hij nodig heeft en het dier daardoor gezondheidsproblemen kan gaan krijgen? Geef jij als je vleeseter bent je konijn of kanarie een lekkere steak omdat je het zo zielig vindt dat al die plantjes daarvoor uit de grond gerukt worden?

Nee toch? Nou dan …Wat kun je dan als dierenvriend wel doen aan de voeding van je viervoeter?Je kunt er voor zorgen dat je voer koopt van dieren die niet uit de bio-industrie komen. Van koeien die daglicht hebben gezien en lekker in de wei hebben kunnen lopen, kippen die niet op een kluitje zitten maar lekker kunnen rond scharrelen buiten. Geef je het standaard voer dan geef je bio-industrie en voor een dierenvriend kan dat natuurlijk niet. Dus als je bijvoorbeeld barft of zelf kookt voor je hond zorg dan dat je weet waar je vlees vandaan komt. Van bijvoorbeeld de kleine boer in de buurt waarvan de dieren in de wei lopen.

Geef je liever kant en klaar voer let er dan op waar het vlees vandaan komt. Bij Anifit bijvoorbeeld komt het vlees uit Zweden. In Zweden zijn de regels en wetten voor dieren veel strenger dan bij ons. De koeien moeten weidegang hebben , snavels mogen niet gekort worden en stro in de stallen is verplicht en dus ook geen bio-industrie. Ook geen dagen lang vervoert moeten worden in een te hete vrachtwagen.

Blijf ver weg van het goedkope hondenvoer, want goedkoop betekent meestal bio-industrie en als dierenliefhebber wil je daar niet aan meewerken. Ga voor kwaliteit en niet voor massa.Ben jij vegetarisch/vegan dan hoop ik dat je als dierenvriend sowieso al let op de bovenstaande dingen en dus niet heel hypocriet toch die bio-industrie in stand houdt waar je zo op tegen bent ( logisch , ik ook ).

En nee hoor ik heb absoluut niks tegen vegetariërs ;)  


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Ingrid
2 jaar geleden

Wel makkelijk gezegd. Sommige honden kunnen als ze ouder worden slecht tegen vlees en kunnen hierdoor allergische klachtenkrijgen.Mijn oudste hond krijgt nu ook een vegetarisch dieet, zelf gemaakt, waarin ze niets tekort komt.