Helaas gaan wij de webshop van Hond en kat gezond gaat sluiten... Ik wil alle klanten hartelijk bedanken voor het vertrouwen. Wij gaan verder met Natural Health & Beauty via www.nhbclaudia.com

Artritis en Artrose bij honden

Artritis bij honden

 

Artritis, of ontsteking van de gewrichten, is een veelvoorkomend probleem bij honden. Grote rassen en oudere honden zijn bijzonder gevoelig voor deze pijnlijke toestand. Artritis kan het gevolg zijn van een verwonding, een infectie, storing bij de ontwikkeling, storing van het immuunsysteem of gewoon chronische slijtage van de gewrichten.

 

Artrose, ook bekend als degeneratieve gewrichtsaandoening (DJD), is de meest voorkomende vorm van artritis bij honden en deze termen worden vaak door elkaar gebruikt.

 

 

Artritis treedt op wanneer het kraakbeen dat de uiteinden van de botten bedekt na verloop van tijd slijt. Normaal gesproken maakt kraakbeen een soepele, wrijvingsloze beweging in het gewricht mogelijk. Bij artritis wordt het kraakbeen ruw en slijt het uiteindelijk weg, waardoor het gevoelige bot eronder zichtbaar wordt. Pijn, ontsteking en stijfheid zijn de resultaten.

 

Artritis kan optreden in elk gewricht in het lichaam van de hond, vaak in de schouders, ellebogen, heupen, knieën en wervelkolom. Het is een progressieve ziekte, in die zin dat het na verloop van tijd erger wordt. Het wordt vaak geassocieerd met oudere leeftijd, maar komt ook voor bij jongere honden.

 

Oorzaken van artritis bij honden

 

Er zijn veel oorzaken van artritis bij honden. De meest voorkomende is DJD (degeneratieve gewrichtsaandoening), het resultaat van chronische slijtage. DJD komt vaker voor bij middelgrote tot grote honden die vanwege hun grootte meer druk uitoefenen op hun gewrichten. Andere oorzaken van artritis zijn onder andere:

 

Schade (bijv. Gescheurde kruisband, breuken met betrekking tot het gewricht). Gewonde gewrichten kunnen chronisch onstabiel worden en slijtage aan kraakbeen en andere gewrichtsstructuren veroorzaken, wat kan leiden tot artritis.

 

Congenitale gewrichtsproblemen (bijv. Heupdysplasie, luxerende knieschijf, Wobbler-syndroom). Dit zijn problemen waarbij gewrichten zich abnormaal ontwikkelen bij de jonge hond en later artritis te veroorzaken.

 

Infectie (bijv. Ziekte van Lyme, septische artritis). Bacteriën of andere organismen dringen het gewricht binnen en veroorzaken destructieve ontstekingen.

Infectueuze gewrichtsaandoening (bijvoorbeeld reumatoïde artritis). Komt veel voor bij mensen, maar minder vaak bij honden, deze reeks aandoeningen treedt op wanneer het eigen immuunsysteem van het dier het gewricht aanvalt, wat leidt tot artritis.

 

Tekenen van artritis bij honden

 

Tekenen van artritis zijn afhankelijk van de leeftijd van de hond en de gewrichten die erbij betrokken zijn. Een typisch teken is een stijve of veranderde manier van lopen. Een hond met schouderklachten heeft misschien meer moeite om de trap naar beneden te gaan. Een hond met jichtige heupen kan mogelijk niet meer in de auto springen. Symptomen zijn vaak erger wanneer een hond langer heeft gerust bijvoorbeeld in de ochtend.

 

Omdat de pijn zeurend en chronisch is, zal een hond met artritis waarschijnlijk niet piepen van pijn. In feite kan een jichtige hond lijken te "vertragen", een teken dat vaak wordt afgedaan als normale veroudering.

 

Als gevolg van artritis kan spieratrofie ontstaan van de betroffen ledemaat. Gewrichtszwelling kan zichtbaar zijn. Koude en vochtige omstandigheden maken artritis erger. Een jichtige hond kan op zoek gaan naar warme, zachte plaatsen voor comfort of kan eindeloos naar de pijnlijke plek likken.

Diagnose van artritis bij honden

 

Uw dierenarts zal een uitvoerig lichamelijk onderzoek doen. De gewrichten worden afgetast en wordt gekeken naar bewegingsbeperkingen of krakende geluiden in de gewrichten. Vaak worden er ook röntgenfoto's genomen.

 

Behandeling van artritis bij honden

 

Vaak schrijft de dierenarts ontstekingsremmende pijnstillers voor, dit zorgt ervoor dat de ontstekingen in de gewrichten vermindert en de hond duidelijk minder pijn heeft. Soms is ook een operatie nodig.

Ook moet ervoor gezorgd worden dat de hond goed op gewicht is . Is de hond te zwaar zet dit extra druk op de gewrichten wat weer voor meer pijn bij de hond zorgt. Geef uw hond een hoogwaardige vleesvoeding zoals Anifit waardoor uw hond makkelijk op gewicht blijft. U kunt ook een voedingsconsulent voor honden raadplegen die u kan helpen een voedingsplan op te stellen voor uw hond.

Zorg ervoor dat uw hond voldoende gecontroleerde beweging krijgt , dit houdt zijn spieren sterk wat er weer voor zorgt dat de gewrichten goed ondersteund blijven. Zwemmen is ook goed voor honden met artritis.

 

 

Maak het leven makkelijker

 

Denk bij voorbeeld aan een loopplank om in de auto te kunnen komen, een orthopedisch bed en laat je hond zo min mogelijk trap lopen. Zorg er bij koud en nat weer voor dat de hond lekker warm en droog blijft een hondenmantel biedt hierbij uitkomst.

 

Voedingssupplementen

 

Als ondersteuning zijn er ook een aantal supplementen wat je kunt geven aan de hond .

 

CBD-olie : werkt ontstekingsremmend en pijnstillend . Kan er ook voor zorgen dat er minder tot geen andere pijn medicatie nodig is.

 

bewegings-fit : bevat onder andere groenlipmossel een natuurlijke bron van Omega-3 vetzuren , vitamine E en Glykosaminoglykan.

Glykosaminglykane  behoren tot de groep aminosuikers en is een natuurlijk bestanddeel van het gewrichtssmeer en kraakbeen.

 

Zalmolie: Een natuurlijke bron van Omega-3, Omega-6 en Omega-9 vetzuren

 

 

 

Prognose voor artritis bij honden

Artritis is niet te genezen, maar met de juiste zorg, voeding en beweging kunnen de meeste jichtige honden nog vele jaren genieten van een goede levenskwaliteit.