Helaas gaan wij de webshop van Hond en kat gezond gaat sluiten... Ik wil alle klanten hartelijk bedanken voor het vertrouwen. Wij gaan verder met Natural Health & Beauty via www.nhbclaudia.com

Anifit Nederland » gezondheidsproblemen / tips » taurine tekort bij katten

Taurine gebrek bij katten

 

Wat is Taurine?

 

Taurine is een stofwisselingsproduct van aminozuren, strikt genomen is het dus geen aminozuur maar wordt het meestal wel benoemd als aminozuur.

 

Taurine wordt door het hele lichaam verspreid met een hoge concentratie in bepaalde weefsels, waaronder hartwandspieren, in het netvlies en hersenen, nieren en pancreas. De exacte functie van taurine in deze weefsels blijft ongrijpbaar, maar het is algemeen bekend dat taurine gebrek kan leiden tot blindheid en hartfalen als gevolg van vergroting van het hart (gedilateerde cardiomyopathie).

Bij vervanging van taurine is deze aandoening meestal volledig of ten minste gedeeltelijk reversibel.

 

Katten kunnen taurine niet zelf aanmaken

 

Katten kunnen taurine niet zelf aanmaken en moeten dit dus uit hun voedsel halen. Een tekort aan taurine kan bij katten dus grote gevolgen hebben zoals blindheid en hartfalen. In Anifit kattenvoer is standaard taurine toegevoegd. Taurine is wateroplosbaar en een teveel aan taurine is daardoor niet mogelijk omdat dit door de urine of gal wordt uitgescheiden.

 

Sommige ziektes kunnen ook een tekort aan taurine veroorzaken en ook bij zelfbereide maaltijden of vegetarische maaltijden of als een kat te weinig eet kan het nodig zijn om extra taurine toe te voegen.

Hiervoor zijn extra supplementen verkrijgbaar zoals Pro-Taurin van Anifit

 

 

Symptomen van taurine gebrek

 

Een tekort aan taurine heeft effect op het netvlies en het hart.

Wanneer het netvlies is aangetast kan het zijn dat je kat sprongen mist, hij loopt tegen dingen aan in huis en ook kan het zijn dat hij angstiger is.

Symptomen die wijzen op hartfalen zijn onder andere benauwdheid , minder actief en een verminderde eetlust.

 

Mocht jouw kat een van deze symptomen vertonen maak dan altijd een afspraak bij de dierenarts. Die kan middels bloedonderzoek aantonen of jouw kat een taurine gebrek heeft of dat de symptomen een andere oorzaak hebben.