Helaas gaan wij de webshop van Hond en kat gezond gaat sluiten... Ik wil alle klanten hartelijk bedanken voor het vertrouwen. Wij gaan verder met Natural Health & Beauty via www.nhbclaudia.com

Anifit Nederland » gezondheidsproblemen / tips » wat is de juiste voeding voor je pup

wat is de juiste voeding voor je pup

wat eet jouw pup?

Als je een nieuwe pup in huis hebt zit je misschien wel met een hele hoop vragen. Een daarvan is : wat is nou de juiste voeding voor mijn pup?

Je wilt dat je hond alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt die hij of zij nodig heeft om een gezonde en fitte volwassen hond te worden. En dat hij of zij een vrolijke speelse pup is die genoeg energie heeft om kattenkwaad uit te halen. Want ja, dat is nou eenmaal wat pups doen. Ik weet er alles van want ik heb er 1 in huis van 4,5 maand en kattenkwaad uithalen is 1 van haar grootste hobby's.

Als je kijkt in de dierenwinkel, supermarkt of een online shop dan zul je zien dat er heel veel soorten voer zijn. Puppyvoeding voor speciale rassen, voor grote pups voor kleine pups, natvoer, droogvoer, barf , zelf koken.... Helluppp wat een keuzesMaar hoe maak je nou de juiste keuze?

Is het überhaupt noodzakelijk om puppy-voer te kopen? Nee!!! Dit is alles marketing van de voedingsindustrie.

Heb jij in het wild wel eens een hert gezien die alleen door kleine baby wolfjes gegeten mag worden? Zie je de mama-wolf al rennen? Eerst eten vangen voor de kleintjes en dan een groter hert voor de volwassen wolven? Nee dus, wolven eten ook allemaal van het zelfde dier. Dus waarom zou je dan een pup ander voer gaan geven? Ze hebben de zelfde voedingsstoffen nodig alleen in verhouding meer omdat ze meer energie verbruiken.

puppyvoer welke kies jij?

Brokken

Ik ben van mening dat brokken gelijk staat aan Fast.-food. Ga jij iedere dag naar de Mc Donalds om een happy meal te halen voor je zelf of je kids? Ik hoop het niet! Geef jij je hond brokken dan geef jij je hond dus iedere dag een happy meal. Brokken zijn sterk bewerkt en zitten vol conserveringsmiddelen en andere rotzooi en bevatten teveel granen. Het moet tenslotte lang houdbaar zijn er leuk uitzien en ook nog eens lekker smaken. Oh ja en vergeten we vooral de synthetische vitaminen niet want het moet natuurlijk wel “gezond” zijn. Brokken bevatten ook een zeer laag vochtgehalte waardoor je pup dus extra veel moet drinken om dit te compenseren. Doet hij dit niet kunnen er nierproblemen ontstaan.

Wil je weten wat er precies allemaal in hondenvoer zit? Ik heb een blog geschreven waarin dat exact wordt uitgelegd zodat je zelf kunt nakijken wat er in jouw voer zit. Die vindt je hier.

Misschien schrik je hiervan en denk je oh nee dit wist ik niet. Dat is niet erg, je kunt altijd overstappen naar een gezondere voeding voor jouw hond.

welke brokken zijn goed voor mijn pup?

Vleeseters of vegetariërs

Honden en katten zijn vleeseters dat kun je zien aan hun gebit en aan de lengte van de darm.

Maar ook hier zijn de meningen verdeeld en is er tegenwoordig zelfs vegetarisch hondenvoer op de markt en zijn er mensen die hun hond vegetarisch voeren omdat ze zelf ook vegetarisch zijn. Super dat iemand vegetariër is maar een hond blijft een vleeseter en heeft dit ook nodig. Je gaat ook niet je konijn ineens een steak voorzetten omdat je zo graag steak eet en je vindt dat je konijn het dan ook maar moet eten. Nee toch? Waarom zou je dit dan wel voor je hond willen?

Dus zorg ervoor dat jouw geliefde pup een goede natuurlijke en gezonde vleesvoeding krijgt, zonder chemische toevoegingen en zo puur mogelijk. En let er dan op dat je alleen vlees gebruikt van dieren die weten dat gras groen is en de lucht blauw en niet hun gehele (korte) leven in een veel te kleine stal worden vet gemest.

Barf / kvv / zelf koken

Je zou dus kunnen gaan na denken of je je pup misschien wilt barfen, kvv of zelf wilt gaan koken voor je kleine vriend.

Om te kunnen barfen heb je wel al wat kennis nodig of je moet contact op nemen met een expert die een voedingsschema kan samenstellen voor jouw pup. Het is namelijk noodzaak dat jouw kleine vriendje alle benodigde voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en sporenelementen binnen krijgt. Een tekort aan bepaalde stoffen kan ernstige gevolgen hebben voor je hond, net zoals een teveel aan bepaalde voedingsstoffen ook niet altijd goed is. Dus de juiste verhoudingen tussen spiervlees en orgaanvlees, maar ook de juiste hoeveelheid koolhydraten is van groot belang. Groenten moet bijvoorbeeld eerst gekookt worden zodat de hond de voedingsstoffen daaruit kan opnemen.

Ook moet er gelet worden op de juiste calcium fosfor verhouding die moet tussen de 1,2-1,5 : 1 zijn.

Speciaal bij grote rassen kan een verkeerde calcium-fosfor verhouding negatieve uitwerkingen hebben op de groei van de botten. Zoals bijvoorbeeld het te snel groeien waardoor er teveel druk op de botten en gewrichten komt en de kans op HD toeneemt.

En feit is dat je nou eenmaal met rauw vlees te maken hebt en je dus heel erg op een goede hygiëne moet letten, vooral bij heet weer. De verwerking van rauw vlees bergt namelijk risico's voor jou maar vooral ook voor kinderen en ouderen.

Honden kunnen mits zij een goed immuunsysteem hebben wel overweg met bacteriën en parasieten die in het rauwe vlees zitten , voor ons mensen is dat een ander verhaal.

Daarbij komt ook nog dat het meeste vlees wat je hier koopt belast is met hormonen, antibiotica en antibiotica-resistente bacteriën. 

Let er bij het barfen / kv op dat je weet waar je vlees vandaan komt en waar het geslacht is.

En koop vooral geen kilo-knallers en plofkippen, daarvan is de kwaliteit zeer slecht en afkomstig van de vee-industrie, dieren die gemest worden om zo snel mogelijk zo veel mogelijk vlees te leveren. Dit moet je niet willen, dus koop biologisch van de kleine slager of biologische boer uit de buurt.

Dit zelfde geldt voor zelf koken. Weet je dan precies of jou hond alles binnen krijgt wat hij of zij nodig heeft? Nee, dus moet je vitaminen gaan toevoegen en ook zorgen voor veel afwisseling.

Nou , ik vind het al lastig genoeg om voor mezelf en de kids iedere dag wat anders op tafel te zetten en te zorgen voor veel afwisseling. Laat staan dat ik dan ook nog moet gaan nadenken wat mijn hond die dag te eten krijgt.

 

Een pup heeft dus vlees nodig, veel hoogwaardige dierlijke proteïne deze heeft hij of zij nodig om goed en vooral niet te snel te groeien. De energie behoefte van jouw pup is vele malen hoger dan van een volwassen hond. Hij moet tenslotte groeien en ontdekken en dat kost nu eenmaal heel erg veel energie.

 

mag miijn pup rrauw vlees?

Natvoer

Een hoogwaardig natvoer geeft met een hoog vleesgehalte ( dierlijke proteïne ) en vrij van allerlei toevoegingen zoals

 • conserveringsmiddelen

 • geur-, kleur- en smaakstoffen

 • toegevoegde suikers en vetten

 • gluten

 • chemische toevoegingen

 • synthetische vitaminen

Is dan een betere en makkelijkere keuze, je weet zeker dat hij of zij alles binnen krijgt wat hij nodig heeft in de juiste hoeveelheden.

Met een hoogwaardig natvoer zoals Anifit krijgt jouw pup genoeg energie om op te groeien naar een vrolijke volwassen hond.

Anifit wordt geproduceerd in Zweden waar de regels voor dierenwelzijn , en dit geldt voor alle dieren, vele malen strenger zijn dan bij ons, en waarschijnlijk het strengst van Europa. Hier moeten bijvoorbeeld de dieren buiten kunnen lopen en is stro in de stal verplicht, meer info hierover vindt je

hier .

Dit garandeert jou dus de allerbeste kwaliteit van het vlees, antibiotica vrij en biologisch. Hierdoor verminder je de kans op allergieën aanzienlijk.

Geef hem vooral ook niet te weinig te eten en verdeel zijn eten over meerdere maaltijden per dag.

Als je kleine vriendje met 8-12 weken bij je intrekt verdeel dan zijn eten over 5-6 kleinere maaltijden per dag en dit minder je langzaam, met 6 maanden eet hij dan 3 keer per dag en na ¾ jaar voer je hem 2 keer per dag.

Omdat de hond zoveel energie nodig heeft geef je hem dezelfde hoeveelheid als een volwassen hond. Alles wat teveel zou zijn komt er dan aan de achterkant weer uit en je bent er van verzekerd dat er geen tekorten zullen ontstaan. Er van uitgaand dat hier een hoogwaardig natvoer zoals Anifit wordt gevoerd zal jouw hond hiervan niet te dik worden.

Het lichaam neemt wat het nodig heeft.

In veelal het meeste voer wat te koop is zijn suikers en vetten toegevoegd om de smaak te verbeteren en ook is hierbij het koolhydraat gehalte veel te hoog waardoor honden te dik kunnen worden. Ook kunnen hierdoor ziektes ontstaan zoals bijvoorbeeld diabetes .

ConclusieWat heeft een pup nodig: • natuurlijke gezonde vleesvoeding

 • voldoende goede voedingsstoffen om te kunnen groeien

 • dierlijke proteïne ( vlees)

 • de juiste calcium – fosfor verhouding

 • meerdere maaltijden per dagwat heeft een pup niet nodig: • conserveringsmiddelen

 • geur-, kleur- en smaakstoffen

 • toegevoegde vetten

 • toegevoegde suikers

 • synthetische vitaminen

 • teveel granen

 • glutenMet de juiste voeding kun je jouw pup een goede start geven en ontstaan er geen tekorten waardoor je hond vroeg of laat problemen kan gaan krijgen.

jouw pup groeit van een actieve pup naar een vrolijke volwassen hond.

 

wil je graag meer informatie of een persoonlijk advies voor jouw pup? Neem dan contact op via de mail 

gezond voer voor mijn pup